Úvahy, zážitky a co mě oslovilo

Jsem pro křestní automaty

8. 4. 2012 15:44
Rubrika: Ze života

Navrhuji instalovat do našich katolických kostelů křestní automaty. Mohl by fungovat následovně:  po vložení stokoruny (nebo jiného obnosu) by se na klávesnici zadalo jméno dítěte, datum narození a iniciály kmotra. Po odentrování by automat odříkal křestní formuli, z trysky by na dítě vystříkla sprška svěcené vody a kamera by udělala společné foto. Z automatu by pak vyjel certifikovaný křestní list a společná fotografie. Bylo by to rychlé, efektivní a nenarušovalo bohoslužbu.

   Myslím, že instalace takového automatu, by byla vhodná do všech farností jako je naše, kde je pan farář, který je známý tím, že pokřtí každého a nedělá žádnou přípravu na křest. Předešlo by se takovým situacím, jakou jsem zažil dnes na Boží hod velikonoční. Kostel ne narván k prasknutí rodiči s dětmi, kmotry a babičkami a dědečky, které v naší farnosti nikdo nezná a pravděpodobně už podruhé ani neuvidí. Většina maminek a tatínků se celou mši baví, intenzivně žvýká žvýkačku a někteří z nich ani neumějí udělat kříž. Z jejich chování je patrné, že ani další části liturgie, jako jsou přímluvy, vyznání víry či proměňování jim nic neříkají. Jediné co je oprav důležité, je pořídit hodně fotografií a videí. A tak mše spíše připomíná tiskovou konferenci, jeden  „fotograf“ dokonce vyšplhá na kazatelnu, aby měl nejlepší přehled.

    Možná jsem jen moc náročný a nechápající, nevím. Nebo jen chápu svátost křtu příliš „staře“ a farizejsky? Ale je toto křest?  Jaký má takový křest význam pro takto pokřtěné děti a jejich rodiny? A není to jen naše chyba, že jsme tak strašně demokratičtí a svobodomyslní, že nakonec ztratíme sami sebe?

Zobrazeno 1665×

Komentáře

HelenaH

máme-li mezi přáteli věřící evangelíky, je právě tato praxe "voda na jejich mlýn" - a bohužel mají pravdu. Zrovna nedávno jsme se o tom bavili-oni mají obřad-"přijetí do sboru"-znamená to, že rodiče své dítě přinesou a to dítě je přijato-pokud jsou rodiče živými členy toho společenství. Celé to společenství se za to dítě modlí-jako my při křtu, ale rodiče jsou u toho aktivní. Tohle co je popisováno v tom článku je dost hrůza, fakt.

Zobrazit 26 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio